lauantai 31. maaliskuuta 2012

oodi tennareille


A little ode to the sneakers.

I have had a pair of sneakers for the last 8 years. They used to be white, but during the years they got this lovely shade of grey and brown, no matter how many times i washed them. They got some holes, which i fixed with glue and string.
Every spring i was waiting for the moment to take them out for the first walk. And so it was this spring too. Just that this time i noticed something that was not fixable any more. And i had to seriously think what to do next.
So. After hard consideration i went and bought another pair of sneakers. Exactly the same kind of, also very white as new (the color will soon fade a bit, i hope).
And my old pair of sneakers can finally retire, after many years of walking. Hundreds of kilometers we have travelled along together, all around on this planet. Thank you for that. And welcome new pair, the next 8 years vacancy is yours.
*
Tähän aurinkoiseen kevätaamuun jotain niinkin proosallista kuin oodi tennareille.

Olen omistanut parin tennareita viimeiset 8 vuotta. Sain ne uutena, hohtavan valkoisina. Vuosien myötä ne saivat tyylikkään harmaanruskean sävyn, joka ei lukuisista pesuistakaan häiriintynyt. Niihin tuli reikiä, joita liimalla ja langalla hellästi paikkailin. Joka kevät odotin että koska saa ottaa ne tennarit esiin, koska lähdetään taas kävelemään. Niin tänäkin keväänä. Vaan nytpä kävikin sitten niin kuin olin ounastellut jonain keväänä käyvän, kengät olivat tulleet tiensä päähän. Pohjissa oli jo niin paljon reikiä että vesi ja pikkukivet tunkivat sisään, kangas repeili saumoistaan. Oli siis otettava asia vakavaan harkintaan ja mietittävä mitäs nyt tehdään.
Ja niin ostin uudet tennarit. Täsmälleen samanlaiset. Hohtavan valkoiset, (mutta eiköhän ne tuosta pian tummu). Vanhat tennarit pääsevät näin ollen ansaitulle eläkkeelle. Onhan niillä jo kävelty, satoja kilometrejä. Reissattu tätä palloa ristiin rastiin. Että kiitos vaan. Ja tervetuloa uudelle parille, seuraava 8-vuotiskausi on teidän.

23 kommenttia:

 1. Ihana postaus:)
  Mä olisin luonteeltani tennarityttö, mutta mulla on liian iso jalka noihin tossuihin. Näyttävät jo huvittavilta, tunnen oloni hessuhopoksi, näyttävät jalassani huutomerkeiltä eikä jalan luonnolliselta jatkeelta kuten pitäisi.
  Mutta tytöllä on just menossa sama pari, sama väri (tuo harmaantunut, joka tosiaan jymähtää)) turkoosein nauhoin. Ja kun ovat pienet, niin tummanharmaa pari odottaa jo lootassaan, ja niihin punaiset nauhat. Elän tennarielämää hänen kauttaan...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sua on kyllä jotenkin hyvin vaikea kuvitella hessuhopona:) mä kyllä kans ens alkuun kuvittelin että mun jalat näyttää jotenkin suhteettoman isoilta tennareissa, mutta unohdin sen aika pian.
   Tumman harmaat tennarit kuulostaa hyvältä! Jos olis sellaset ollu kaupassa niin olis ehkä tullut tiukka harkinnan paikka. Mutta joo, eiköhän nuokin tuosta pian harmaannu.

   Poista
 2. Onnelliset te, joilla on kevyt askel - minulla tennari kuin tennari kestää hiukan toista vuotta, sitten on jo reikä pohjassa, vaikka päällinen olisikin loistokunnossa. Seuraavan kerran, kun tulet kulmille suosittelen pyörähtämistä "rätei-ja-lumpui"-kaupassa, meidän kaikki 7 paria Converseja ( joukossa kahdet nahkaisetkin)on ostettu sieltä - hinnat 5 ja 20 euron väliltä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ohoo! "rätei ja lumpui"-kauppa kirjautuu listalleni. Tosin nythän mulla on tennarit seuraavaksi 8 vuodeksi, ellei askel ala painaa jo aiemmin;)

   Poista
 3. Ihana! Luovuin valkoisistani (matala versio) viime syksyn jälkeen ja uudet pitää saada. Valkoiset on parhaat, mulla on myös mustat ja mintunvihreät mut ei oo yhtään niin kivat ne.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin kyllä tykkään valkoisista, vaikka sehän nyt on kengissä jotenkin aika älytön väri, takuuvarma harmaanruskea mikälie. Mutta ehkä juurikin myös siksi..?

   Poista
 4. Ihana oodi!

  Minulla menee kans tossut parissa vuodessa. En tiedä miten ne niin äkkiä kuluvat pohjasta auki. Kerran kävi niin, että ne hajosivat kesken matkan. Töölönlahdelta piti kävellä paljain jaloin Kiasman kulmille ja sitten Sokoksen kautta varvastossuissa ratikkaan.
  Nyt tahtoisin vaaleanpunaiset Converset.

  Muistan nuo mainiot tossut.
  Eikös ne olleet Turun reissulla litisemässä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi ei! Hajosivat kesken matkan? No sä kyllä onnistuit käyttämään ne kirjaimellisesti puhki:)
   Vaaleanpunaiset tennarit vois olla tosi veikeät. Mulla on vaaleanpunaiset kumpparit. Niitä joku yritti joskus ostaa Hietsun torilla korkeahkoon hintaan, mutta en myy. Vaikka nekin on jo vanhat, en edes muista kuinka monta vuotta.

   Ja samat vettä litisevät tossuthan noi oli! Turkukin tuli yhdessä nähtyä.

   Poista
 5. Mahtavat! Täältä ilmoittautuu toinen tennarityttö! Yhdet mustat oon kerenny vasta kuluttaa lähes käyttämättömiksi, mutta saivat jo jäädä kuitenkin eläkkeelle, käveltiinki niillä joku seitsemän vuotta, joskus jopa vuoden ympäri. Nyt jalassa on valkoiset, vajaa kuukauden vanhat. Jospa niillä sitten toiset seitsemän vuotta! : )

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tennarit on kyllä aika uskolliset, toivottavasti kestävät sullakin vielä monet vuodet!

   Poista
 6. hey outi
  i love your post on family and your childhood photos. i can relate so much to your thoughts. cause how much do we really know the people around us?
  and welcome new sneakers...
  they walked you to many places i imagine.
  wish you a lovely saturday

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hello Sara! and thank you. I was first doubting a bit to put my childhood photos here. they are anyhow so intimate. And sometimes it feels really funny to see old photos of oneself and to think, is it really me? Who was that kid there on the rocks?
   Wishing you also lots of sunshine dear Sara!

   Poista
 7. I love the old ones too, hope there will be a patina soon on the new ones :)
  a walk in the woods maybe???

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yes! a walk in the woods and by the sea would make good for them. Especially like this in the spring time when it´s still a bit wet, and muddy and what ever ;)

   Poista
 8. yes, i agree... the old ones have a little life to them. whenever i get new shoes i almost want to dirty em up because they are almost too white!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. I feel these ones are too white. But soon they will get some more character too :)

   Poista
 9. I love the difference in colour between the two shoes! I have a pair like that - they're seven years old and used to be black, but are now a strange faded purple/grey colour. Actually, I get a lot of compliments on the new "colour"!

  Enjoy your new shoes!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Would be fun to see you ex-black, nowadays purple/grey sneakers. They must be very unique in color:)

   Poista
 10. Just hyvänvärinen tuo kulunut pariskunta. Minä sain ensimmäiset tennarini pari vuotta sitten kun pikkuveljen jalka kasvoi ja kasvoi ja kenkiä jäi pieneksi ihan urakalla. Lenkkaritkin on veljen vanhat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. no mutta sittenhän sä olet saanut jo hyvin sisäänajettuja ja jo kauniin sävyn saaneita tennareita ja lenkkareita:)

   Poista
 11. Hihih. On siinä tennareilla eroa. Jotenkin kamalan inhimillistä, kuin nuo olisivat elossa, toinen maailmaa nähnyt ja nuhjaantunut pari, toinen uusi, innokas ja pirteä. Tennarit on kyllä parhautta. Viime viikon kuljin tennareissa ja nyt kaivoin talvikengät takaisin, pöh.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. no niin minustakin ne oli jotenkin kovin inhimillisen näköisiä, etenkin tuo vanhempi pari. suu auki toljottivat että onko näin, onko näin!? nyt sitä päästiin eläkkeelle wuhuu!! mielessäni aattelin että kunhan roskiksen kansi paukahti auki, ne hetken mietittyään raottivat sitä ja ryömivät ulos. suuntana kenties Kalifornia, koska jotenkin voisin kuvitella että tennari-eläkeläiset lähtee nimenomaan just Kaliforniaan.

   Poista
 12. haha i'm exactly the same! i love my sneakers and no other can replace them, so i always buy the same ones!

  VastaaPoista