torstai 23. helmikuuta 2012

thoughts

 Sun visited us shortly yesterday. I made a walk with my camera since long time. Wondering around the streets, imagining i would be in a strange city somewhere far away.
I sat i a café and wrote few postcards. Next to me there were two ladies with a laptop making some kind of presentation about becoming a manager, and other important stuff.
I was quietly happy i´m doing something else for a living.


I red a very good text written by one finnish theatre director. He wrote about art and life, how everything is nowadays valued in money, productivity and competition.. it was a very good text. Only in finnish, i´m sorry.
I try to translate one of the main thoughts;


"It may be that investing in art indeed sometimes produces a financial benefitbut would be better not to. The value of what art actually produceson the contrary, is stopping experience, the experience that I do not need to produce anything at all."


The whole text is here, if you want to try to practice your finnish skills:)
*
Eilen paistoi hetkisen aurinko. Lähdin pitkästä aikaa kameran kanssa kävelylle, kuljeskelin pitkin katuja ja leikin olevani ulkomailla. Istuin kahvilassa juomassa väkevää teetä ja kirjoitin pari korttia.
Viereisessä pöydässä kaksi naista ideoivat läppärin ääressä jotain tärkeää esitystä. Siinä puhuttiin "aidosta tehokkuudesta", "johtajaksi kasvusta" ja "itseen tutustumisesta", "omasta stressikäyttäytymisestä" ja "mitä me laitetaan tonne heikkouden puolelle..?"
Olin hiljaa mielessäni kiitollinen siitä että teen muunlaista työtä. En osaisi enkä edes pystyisi siihen mitä-ikinä-tuossa-toisessa-pöydässä-sitten-olikaan-menossa.


Teatteriohjaaja/ näytelmäkirjailija Esa Leskinen on kirjoittanut hienon tekstin, jossa puhutaan tuottavuudesta, kilpailusta, taiteesta, elämänarvoista, rahasta.. mm. seuraavaa;


"Taide ei pyri mihinkään. Taide ei ole jotain, mitä kulutetaan, että jaksaisi taas tehdä töitä. Ei sinne päinkään. Taiteen päämäärä ei ole kasvattaa kansantaloutta, kiillottaa Suomi-kuvaa tai tuottaa ihmisille hyvää mieltä.
Taide on radikaalisti jotain muuta kuin se järjen ja hyödyn kenttä, jossa meidän arkimaailmamme sijaitsee.
Taiteessa ei ole mitään järkeä.
Taiteesta ei ole mitään hyötyä."


"Saattaa olla, että taiteeseen satsaaminen todellakin joskus tuottaa rahallista hyötyä, mutta parempi olisi, ettei tuottaisi. Se arvo, mitä taide oikeasti tuottaa, on päinvastoin pysähtymisen kokemus, kokemus siitä, että minun ei tarvitse tuottaa yhtään mitään."
Ja jotenkin olen tästä kauhean onnellinen ja helpottunut. Olen onnellinen siitä että saan tehdä taidetta. Oli se sitten kannattavaa tai ei.
Koko teksti luettavissa täältä.

10 kommenttia:

 1. Hienosti sanottu!!
  Kiitos todella, kun kirjoitit tästä!!!!

  Katsoin vasta dokumentin "Sisäpiirin homma" , joka kertoo kapitalismista, ahneudesta, sijoittajien ja päättäjien korruptiosta erityisesti Amerikassa. Se oli hurjan mielenkiintoinen ja valaiseva dokumentti, mutta herätti myös minussa hirveää raivoa. Valitettavan ajankohtainen myös, kun miettii Euroopan tilannetta.
  Ahneus ja itsekkyys tuntuu olevan hyve liikemaailmassa. Minulle kaikki- ajattelu.
  Anu Silferberg kirjoitti Nyt- liitteessä vasta tosi osuvan kolumnin aiheesta.

  Onneksi on muitakin maailmoja ja arvoja.
  Onneksi voi valita toisin.

  VastaaPoista
 2. Tämä oli sellainen hyvä teksti, että tulee ihan hiljainen olo, ei tiedä mitä sanoisi, mutta nyökyttelee.

  On tosi vaikeaa olla sellaisessa työympäristössä, joka on jatkuvasti rahasta kilpailua sekä myös tuloksen tuottamista, siinä maailmassa on vaikea olla sellaisessa välitilanteessa, että tekee rauhassa oman työn, ajattelee niitä joille sen työn tekee ja uskoo siihen, että siitä huolimatta että rahallista voittoa ei tule, omalla tekemisellä on merkitystä. Täytyy olla mielessä koko ajan toisenlaiset arvot ja ajatukset. Ja täytyy olla vahva niissä.

  Onneksi on niin paljon kuitenkin asioita, joihin kilpailu ja raha eivät yllä.

  Tuo teksti oli hieno. Laitan sen eteenpäin linkkinä ystävälleni, kiitos.

  VastaaPoista
 3. so nice to see Helsinki
  the place my brother lives close to
  and I visited many times

  thank you for sharing!
  Patrice A.
  from the Netherlands

  VastaaPoista
 4. wishing you lots of sunshine this year! I gave you a sunshine award.

  VastaaPoista
 5. Celia, en olekaan kuullut tuosta dokkarista, löytyisköhän yle areenasta?
  hämmentäväähän tämä välillä on, wahlroosin isoa haastattelua hesarista lukiessa tuli kyllä taas kovasti mietittyä. siihen se Anukin kolumnissaan taisi viitata. että ikään kuin mitkään muut arvot eivät enää merkkaisi mitään, se vain miten Minä saan itselleni mahdollisimman paljon kaikesta maallisesta hyvästä. sitä pidetään menestymisenä.
  Onneksi voi valita.

  himalainen, niinhän se on, vaikea välillä kuulla edes omaa ääntään, jos ja kun sellaisen maailman keskellä elää, joka puskee koko ajan tiettyyn suuntaan. vaikka sen suunnan kokisi itselleen vääräksi.
  On onneksi vielä asioita joihin raha ja kilpailu ei yllä, ja niitä asioitahan sitä kannattaakin vaalia. kaikkea kun ei edes rahalla saa:)

  Patrice A, hihi, you recognized i was in Helsinki even i was imagining myself to somewhere else;)
  that restaurant in the last photo is a classic, if you ever visit here, you should check that one out.

  at swim-two-birds, oh wow, thank you! now i don´t have to worry so much every time i look on the grey sky, there will be always sunshine:)

  VastaaPoista
 6. hi there, i stumbled in from sasapirat's place.

  these photos make me feel a part of an old memory of the place.

  i love that bit you translated for us! producing nothing. excellent.

  VastaaPoista
 7. Nyt oli kyllä osuvasti ja todesti sanottu taiteesta!
  Tämä pitäisi laittaa isolla raameihin jonnekin julkiseen taidetilaan. Mua niin ärsyttää ne penääjät, jotka tahtovat aina sanoman/idean/funktion.

  Nyt on aivot sen verran narikassa, että palaan asialle huomenna. Tekee mieli siteerata yhtä toista. Ja siteeraankin, huomenna.

  Kortti-ilahdus tuli. Ristikkäin meni:)

  VastaaPoista
 8. i like to see the streets around you. to me, it is exotic, just like sweden is in it's familiar way.
  also, i feel happy about not being an office rat for instance.
  but i wonder what other sides of mine i will develop the coming years,perhaps moving away slightly from dancing?
  what about you, what would you do if you are not acting?

  love,
  enjoy your saturday

  VastaaPoista
 9. Monica, hello there! nice that you stumbled:)

  Liivia, se oli hyvä teksti kokonaisuudessaan, kannattaa jossain vaiheessa lukaista.
  Ja kiva että kortti löysi perille:)

  sarapirat, tjah, no idea so far what i would do. but on the other hand, i like to think that everything is open and possible. but i doubt if i would feel comfortable sitting in some office 8h per day.. i need more physical work to do. and something with words or colors, or images, stories..

  VastaaPoista
 10. dear outi, the things you wrote and the thoughts of the finnish director made me reflect a lot. lately i feel lost about my future. i keep being told i should find a way to earn my living, settle down, etc... and i feel lost and i feel i don't want a conventional job (office sitting and this stuff..)
  but i still haven't found what i like. hopefully i will...
  besos :)

  VastaaPoista